بازار ارزهای دیجیتال، گاهی بسیار پرنوسان است و برای افراد آموزش ندیده و کمتجربه خطرناک میشود. گاهی افراد با سرمایهگذاری در یک ارز دیجیتال به سود هنگفت میرسند و به عبارتی راه صدساله را یکشبه طی میکنند و گاهی اسیر شتکوینها میشوند و در یکشب تمام سرمایه خود را از دست میدهند. گاهی حتی ارزهای دیجیتال با پشتوانه مناسب نیز دچار این نوسانات قیمت میشوند و افراد کمتجربه را به دام میاندازند.
ممکن است آنها در زمان نامناسب دارایی خود را بفروشند و شانس برگرداندن سرمایه خود را از دست بدهند؛ بنابراین پروژههای جدیدی در زمینه ارزهای دیجیتال شکل گرفت که نوسان شدید قیمت ارزهای دیجیتال معمولی را نداشته باشد. این ارزها که استیبل کوین نام دارند انواع مختلفی دارند. گروه اول استیبل کوینها، دستهای هستند که وثیقه فیات دارند. این استیبل کوینها در یک حساب مشخص ارز فیات را با نسبت یکبهیک بهعنوان پشتوانه خود قرار میدهند. تتر یکی از انواع این استیبل کوینها به شمار میرود.
گروه دوم استیبل کوینهایی هستند که از وثیقه بیشازحد و ارزهای دیجیتال استفاده میکنند. در این نوع استیبل کوین باید بیشتر از ارزش کوین وثیقه قرار داد، که به آنها استیبل کوین با پشتوانه کریپتو یا استیبل کوین on chain میگویند. مثلاً ارز دیجیتال دای(DAI) یکی از این نوع رمز ارزهاست که بهوسیله اتر وثیقه گذاری میشود و مقداری اتر برای ساخت هر واحد اتر وثیقه میشود.
دسته سوم استیبل کوین الگوریتمی است. این ارزها با استفاده از فرمولها و معادلات ریاضی قیمت استیبل کوین را ثابت نگه میدارند. به این صورت که در صورت افزایش قیمت عرضه کوین را افزایش میدهند و در صورت کاهش قیمت عرضه آن را کاهش میدهند تا بتوانند قیمت را ثابت نگه دارند. ارز دیجیتال امپل یکی از نمونههای استیبل کوین الگوریتمی است.
اما در سال ۲۰۱۹ ایده اولین استیبل کوین الگوریتم کسری بهعنوان روشی جدید شکل گرفت. بنیانگذاران فرکس با ادغام کردن سه روش بالا گروه جدیدی از استیبل کوینها را ارائه کردند، بهطوریکه بخشی از این ارز بهواسطه دلار پشتیبانی میشود و بخش دیگر آن بهوسیله ارز دیجیتال وثیقه گذاری میشود.
پروژه فرکس Frax با هدف ایجاد یک استیبل کوین الگوریتمی مقیاسپذیر و غیرمتمرکز ساخته شد. این پلتفرم دارای دو توکن FXS و FRAX است که FRAX یک استیبل کوین است و توکن FXS قیمت استیبل کوین این شبکه را ثابت نگه میدارد. در ادامه این مقاله به معرفی این پلتفرم و ارزهای دیجیتال آن میپردازیم.
Frax ارائه دهنده روش الگوریتم کسری.
پروتکل Frax Share چیست؟
پروتکل Frax share یک پلتفرم منبع باز است که بر روی بلاکچین اتریوم قرار دارد. این پروتکل از دو ارز برای حفظ ثبات قیمت استیبل کوین خود استفاده میکند. یکی از این کوینها Frax نام دارد که یک استیبل کوین است که از روش الگوریتم کسری در سیستم خود بهره میبرد. در واقع بخشهایی از عرضه این استیبل کوین بهوسیله وثیقه و بخش دیگر بهواسطه الگوریتم کسری تأمین میشود.
FRAX اولین استیبل کوینی است که بر اساس شیوه الگوریتم_کسری ساخته شده است. به این صورت که اگر قیمت فرکس به بالای ۱ دلار برود، این پروتکل نسبت وثیقه را کاهش میدهد و اگر قیمت آن به زیر ۱ دلار برسد، پروتکل با افزایش نسبت وثیقه در ثبات این استیبل کوین تأثیر میگذارد.
توکن دیگر Frax share است که با نماد FXS شناخته میشود. FXS توکن حاکمیتی این پروتکل است و استیبل کوین محسوب نمیشود و به دارندگان خود حق رأی و اداره پلتفرم Frax را میدهد. از توکن fxs در تنظیم کارمزدها و استخرهای وثیقه نیز استفاده میشود. پلتفرم Frax از ارز FXS برای ثابت نگهداشتن استیبل کوین خود یعنی FRAX استفاده میکند. درواقع افزایش ارزش بازار FSX موجب پایدار ماندن توکن FRAX میشود.
ویژگیهای شبکه Frax
- پروتکل Frax بیش از ۶۰ درصد سود حاصل از توکن حاکمیتی خود یعنی FXS را برای تأمینکنندگان نقدینگی خود در نظر گرفته است.
- بخش مینت یا ساخت فرکس به کاربران این امکان را میدهد تا برای ساخت توکن Frax وثیقههای مورد نظر خود را وارد سیستم کرده و توکن فرکس را بسازند.
- کاربران میتوانند از بخش بازخرید وثیقههای خود را پس بگیرند و توکن فرکس را پس بدهند.
- در پلتفرم فرکس امکان استیکینگ (Steaking) نیز وجود دارد که کاربران میتوانند با تأمین نقدینگی استخرها و استیکینگ سود به دست آورند.
FXS و FRAX دو ارز دیجیتال شبکه Frax.
تیم توسعهدهنده Frax چه کسانی هستند؟
ایده فرکس اولین بار توسط سام کاظمیان توسعهدهنده نرمافزار آمریکایی مطرح شد. او و دو مهندس دیگر به نامهای تراویس مور و جیسون خوان این پلتفرم را مدیریت میکنند. در واقع ایده ساخت چنین پلتفرمی با توجه به افزایش محبوبیت استیبل کوینها شکل گرفت. آنها با ادغام کردن دو روش توانستن برای اولین بار استیبل کوین کسری_الگوریتمی را به وجود آورند.
پلتفرم فرکس با پروژههای متعددی همکاری داشته است. پلتفرم فرکس با همکاری اوندو(ONDO) قصد دارد تا امکان «نقدینگی بهعنوان سرویس» را راهاندازی کند. فرکس با پروتکل دیفای کریپشن نتورک، پلتفرم قرارداد هوشمند هارمونی و بلاکچین پارتیسیا، نیز همکاریهایی را انجام میدهد.
همکاری فرکس و اوندو ONDO.
آینده ارز دیجیتال FXS و FRAX چگونه پیشبینی میشود؟
ارز دیجیتال FXS در زمان نگارش این مقاله با قیمت ۳۷.۸۹ در حال معامله است و در جایگاه ۲۲۸ در میان ارزهای دیجیتال قرار دارد. پیشبینی میشود تا قیمت آن تا یک سال آینده به ۶۳.۸۸ دلار برسد و تا ۵ سال دیگر تا قیمت ۱۰۰.۹۷ دلار نیز رشد داشته باشد.
البته این پیشبینیها نمیتواند معیار اصلی برای سرمایهگذاری قرار گیرند. چراکه این پیشبینیها قطعیت ندارند و افراد باید بر اساس تحلیل و بررسی دقیق و در نظر گرفتن آیتمهای مؤثر دیگر در مورد سرمایهگذاری در یک ارز دیجیتال تصمیمگیری کنند.
همچنین توکن FRAX که استیبل کوین شبکه فرکس است و ثبات قیمت آن به کمک FXS تأمین میشود نیز با قیمت ۰.۹۹ دلار در حال معامله است و در جایگاه ۲۰۶ م قرار دارد. این ارز دیجیتال به خاطر ماهیت آن در رنج قیمتی مشخصی قرار دارد و نوسان قیمتی بالا را در آن مشاهده نخواهیم کرد.
از کجا توکن FRAX و FXS را تهیه کنیم؟
برای خرید ارز دیجیتال باید به صرافیهای ارز دیجیتال مراجعه کنید. برای این منظور میتوانید از صرافیهای داخلی و خارجی بهره ببرید. صرافیهای Uniswap,Hotbit و Gate.io این ارزهای دیجیتال را فهرست کردهاند. البته به دلیل وجود تحریمها بهتر است از صرافیهای معتبر داخلی استفاده کنید. چراکه وجود تحریمها میتواند باعث مسدود شدن حسابها و قطع دسترسی شما به آنها شود.
اگر تصمیم به خرید ارز دیجیتال (FXS) را از طریق صرافیهای ایرانی دارید، میتوانید به راحتی این ارز دیجیتال را از صرافی آبان تتر تهیه کنید. کافی است وارد سایت صرافی آبان تتر به آدرس (Abantether.com) شوید و پس از ثبت نام، ارز (FXS) را انتخاب کنید و با شارژ ریالی حساب خود، هر مقدار ارز (FXS) را که مایل بودید، خریداری کنید. صرافی آبان تتر هیچ سقفی برای خرید این ارز دیجیتال قائل نیست و هر زمان که اراده کنید هم میتوانید ارز دیجیتال (FXS) خود را بفروشید.
چه کیف پولی برای نگهداری توکن FRAX و FXS مناسب است؟
شما برای نگهداری توکنهای FXS خود به کیف پول احتیاج دارید. کیف پولها در دو نوع سختافزاری و نرمافزاری ارائه میشوند. کیف پولهای سختافزاری به کیف پولهای آفلاین یا کیف پول سرد نیز شناخته میشوند. این کیف پولها معمولاً در قالب فلش درایو ارائه میشوند و از امنیت بالاتری نسبت به کیف پولهای نرمافزاری برخوردارند.
کیف پولهای نرمافزاری یا آنلاین که به کیف پولهای گرم نیز شناخته میشوند گروه دیگری از کیف پولها هستند که میتوان برای نگهداری ارزهای دیجیتال از آنها استفاده کرد. کیف پولهای تراست والت (Trust wallet)، متامسک (meta mask) و سیف پل (safepal) از جمله کیف پولهای نرمافزاری هستند که میتوانید برای نگهداری توکن FXS از آن استفاده کنید. کیف پولهای لجر (ledger)، ترزور (trezor) نیز از نمونههای سختافزاری هستند که برای ذخیره امنتر این ارزها دیجیتال میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
در آخر
توکن Frax یک استیبل کوین است که با الگوی متفاوتی نسبت به استیبل کوینهای قبلی ساخته شده است. قیمت این ارز دیجیتال به کمک ارز دیجیتال FXS تنظیم میشود. این دو ارز دیجیتال تأثیر مستقیمی بر روی یکدیگر دارند. توکن FXS توکن حاکمیتی پلتفرم Frax است و به اعضا حق رأی و مشارکت در پلتفرم را میدهد. استیبل کوین FRAX هم که با هدف کاهش نوسان شدید قیمت به وجود آمده میتواند به ارز محبوبی برای سرمایهگذاری تبدیل شود. توجه داشته باشید که پیش از سرمایه گذاری بر روی هر ارز دیجیتالی به طور کامل از وضعیت روز آن ارز دیجیتال با خبر شوید و تحلیل های تکنیکال و فاندامنتال را فراموش نکنید.
امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت برده باشید و نکات این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.