سؤالی که ممکن است برای خیلی از تازه واردان دنیای بیتکوین و ارزهای دیجیتال پیشآمده باشد، این است که ما چطور باید شروع به خریدوفروش بیتکوین بکنیم؟ این ارزهای دیجیتال را باید از چه بستری فراهم کنیم؟ و چطور میتوانیم به این بسترها اطمینان کنیم؟ بستری که در آن میتوانید ارزهای دیجیتال را خریداری کنید یا به فروش برسانید را، صرافی دیجیتال میخوانیم.
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال در حقیقت یک پلتفرم یا بستری است که در آن کاربران میتوانند اقدام به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بکنند و معاملات ارزهای دیجیتالشان را در این بستر انجام بدهند. این صرافیها تماماً به صورت مجازی هستند و از طریق سایت یا اپلیکیشن فعالیت خود را انجام میدهند. در این صرافیها میتوانید ارزهای دیجیتالتان را به ارزهای دیجیتال دیگر تبدیل کنید یا اینکه آنها را تبدیل به پول ملی کشور خودتان بکنید.
بیشتر صرافیهایی که در ایران فعالند ، خود طرف دیگر معامله هستند. یعنی در حقیقت در پروسهٔ خرید و فروش ارزهای دیجیتال، طرف حساب شما صرافیهایی هستند که معمولاً قیمت خریدشان بالاتر از قیمت فروش است و این راهی است که هر صرافی با استفاده از آن کسب درآمد میکند و شکاف بین قیمت خرید و فروش مانند یک کارمزد یا کمیسیون تراکنش حساب میشود.
البته یک حالت دیگر هم هست که شما در بستر یک صرافی ارز دیجیتال، با خریداران و فروشندگان دیگر در ارتباط خواهید بود و طرف حسابتان فقط صرافیها نیستند. اما صرافی، بهعنوان واسطه، یک درصد مشخصی را بهعنوان کمیسیون برداشت میکند. مثلاً یک دهم درصد از مبلغ کل معامله شما.
منظور از جفت ارز چیست؟
هرکدام از ارزهای دیجیتال یک علامت اختصاری دارند. مثلاً علامت اختصاری بیتکوین، btc، اتریوم ETH و تتر USDT است. اگر قصد داشته باشید که ارز دیجیتالی را با ارز دیجیتال دیگر معامله کنید باید امکان این معامله را با علامت اختصاری / نشان بدهید.
برای نشان دادن امکان تبدیل یک ارز دیجیتال به یک ارز دیجیتال دیگر را با مفهم جفت ارز بیان میکنند. مثلاً جفت ارزها را صرافیهای ارز دیجیتال بدین صورت نشان میدهند: BTC/ETH
این جفت ارزها نشاندهندهٔ این هستند که شما میخواهید ارز دیجیتال بیتکوین را با اتریوم معامله کنید. یا بالعکس آن.
در ادامهٔ بحث به این موضوع میپردازیم که آیا فقط یک نوع صرافی داریم یا اینکه صرافیها انواع مختلفی دارند.
انواع صرافی
ما دو نوع صرافی داریم. صرافی متمرکز و صرافی غیر متمرکز.
صرافی متمرکز: وقتی در امور مالی از واژهٔ متمرکز استفاده میکنیم، یعنی در حقیقت اموری که انجام میدهیم بیواسطه نیستند و شخص و اشخاصی یا سازمانهایی بهعنوان یک واسطه بین ما و معاملات ما قرار میگیرند. در صرافیهای متمرکز، کنترل پول کاربران در اختیار صرافی است و داراییها در اصل در کیف پول صرافیها نگه داشته میشوند و فقط عدد موجودی حساب کاربران نمایش داده میشود. مثلاً صرافیهای بایننس، کراکن، کوین بیس، هوبی و … از صرافیهای متمرکز بهحساب میآیند. البته شاید این صرافیها به دلیل تحریمهایی که هر لحظه ممکن است برای کاربران ایرانی پیش بیاید، پرریسک بهحساب بیاید و چندان انتخاب مناسبی نباشد.
صرافی غیر متمرکز: در صرافیهای غیر متمرکز کارکنان صرافیها، هیچ کنترلی بر داراییهای افراد ندارند. و تمام معاملات به صورت مستقیم و از طریق کیف پول دیجیتال شخصی خود افراد انجام میشود. فقط کافی است فرد کیف پول خود را به حساب کاربریاش در صرافی متصل کند. از صرافیهای غیرمتمرکز میتوانیم به یونی سواپ اشاره کنیم.
یک نوع سوم صرافی هم وجود دارد که اتفاقاً طرفداران زیادی هم دارد به نام صرافی همتا به همتا (P2P). در صرافیهای همتا به همتا مانند یک پلتفرمی است که خریداران و فروشندگان در آن بهصورت مستقیم با هم در ارتباط هستند. در این صرافیها از کشورهای مختلف خریدار و فروشنده وجود دارد و روشهای پرداخت آن هم معمولاً متنوع است. مثلاً لوکال بیت کوینز از صرافیهای معتبر در گروه صرافیهای همتا به همتاست.
نکتهٔ آخر
برای ما که ایرانی هستیم و تازهکار، بهتر است که از صرافیهای ایرانی برای انجام معاملاتمان استفاده کنیم. از طرفی هم البته صرافیهای خارجی انجام معاملات را برای کاربرانی کشورهای تحت تحریم ممنوع کردهاند. قسمتهای صرافیهای ایرانی را با هم مقایسه کنید، اعتبار آنها را بسنجید، تعداد کاربرانشان را بیابید و بهترین و مطمئنترین صرافی را برای خود انتخاب کنید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.
1 نظر
دسترسی و مطالعه مطالب به روز جهان پیشرفته امروز قابل اهمیت است.