ایلان ریو ماسک کارآفرین و تاجر معروف، در 1971 در افریقای جنوبی به دنیا آمد و تا 17 سالگی در این کشور بزرگ شد. او در 17 سالگی برای تحصیل به کانادا رفت و در آنجا لیسانس اقتصاد و فیزیک خود را گرفت. سپس در سال 1995 به آمریکا مهاجرت کرد.
ماسک در امریکا تصمیم گرفت که به دنبال کار حرفهای، شرکت نرمافزار وب زیپ۲ را با برادرش تأسیس کند. این شرکت نوپا در سال ۱۹۹۹ با قیمت ۳۰۷ میلیون دلار توسط شرکت کامپک خریداری شد. ماسک همان سال به صورت مشترک بانک آنلاین X.com را تأسیس کرد که در سال ۲۰۰۰ با کنفینیتی ادغام شد و پیپل را تشکیل داد. این شرکت در سال ۲۰۰۲ به قیمت ۱٫۵ میلیارد دلار توسط ایبی خریداری شد.
در سال ۲۰۰۲، ماسک اسپیساکس، صنعت تولیدکننده فناوری هوافضا و شرکت خدمات ترابری فضایی را تأسیس کرد که خود مدیرعامل و مدیر ارشد فنی آن است. در سال ۲۰۰۴، او به عنوان رئیس و طراح محصولات، به شرکت تولیدکننده وسایل نقلیه الکتریکی تسلا موتورز (اکنون شرکت تسلا) پیوست و در سال ۲۰۰۸ مدیرعامل آن شد. در سال ۲۰۰۶، او به ایجاد سولارسیتی، یک شرکت خدمات انرژی خورشیدی کمک کرد که بعداً توسط تسلا خریداری شد و به تسلا انرژی تبدیل شد. در سال ۲۰۱۵، او اوپنایآی، یک شرکت تحقیقاتی غیرانتفاعی و ترویج هوش مصنوعی دوستانه را به صورت مشترک تأسیس کرد. در سال ۲۰۱۶، او به صورت مشترک نیورالینک، یک شرکت فناوری عصبی با هدف توسعه واسط مغز و رایانه را بنیان نهاد و د بورینگ کمپانی، یک شرکت احداث تونل را تأسیس کرد. ماسک هایپرلوپ، یک سیستم حمل و نقل ریلی با سرعت بالا را مطرح کردهاست.
ارتباط ایلان ماسک و رمزارزها
تجربههای ایلان ماسک با شرکت پیپل باعث شده است که او نتواند از روشهای پرداخت دیجیتال نوآورانه روی برگرداند.
در 8 اکتبر 2014، ایلان ماسک با والتر لاکسون در اجلاس سازمان جدید ونیتی فیر (Vanity Fair’s) مصاحبه کرد. در بخشی از این مصاحبه، لاکسون از مدیرعامل تسلا یعنی ایلان ماسک پرسید که آیا وی فکر میکند که ظهور بیتکوین برای ارزهای فیات مضر است، و وی پاسخ داد:
“من فکر میکنم بیتکوین احتمالاً چیز خوبی است ولی فکر میکنم که راهی برای انجام تراکنشهای غیرقانونی شود. ولی این امر لزوماً بد نیست. همانطور که میدانید بعضی چیزها نباید غیرقانونی باشند.”
ماسک افزود: “بیتکوین برای تراکنشهای قانونی و غیرقانونی مفید خواهد بود و تنها به عنوان ابزاری برای تراکنشهای غیرقانونی نخواهد بود، زیرا همواره یک پل بین تراکنشهای قانونی و غیرقانونی وجود دارد.”
این کارآفرین در سخنان آن زمان خود گفت که هیچ بیتکوینی نخریده است.
در 22 دسامبر 2017، نیراج آگراوال، یک کارمند مؤسسه غیرانتفاعی پژوهش رمزارز با نام کوینسنتر (CoinCenter) در توئیتر از ماسک پرسید که آیا وی بیتکوین را درست کرده است یا نه، که ماسک پاسخ داد: «تابهحال دربارهاش چیزی نشنیده است» و به یک مقاله طنز در وبسایت آنیون (Onion) با عنوان «شیرجه در بیتکوین به عنوان یک پول آسیبپذیر اینترنتی، خیالی دیوانهوار است» لینک داد.
در ژانویه 2018، هنگامیکه بیشتر آلتکوینها از بالاترین حد رشد خود پس از افزایش بیسابقه قیمت بیتکوین سود میبردند، ایلان ماسک از محبوبیت رمزارز برای تبلیغات یک شعلهافکن استفاده کرد که توسط شرکت ساخت تونل وی با نام بورینگ کمپانی (Boring company) ارائه شده بود.
“این شعلهافکن بسیار خوب است و همراه آن یک بلاکچین رایگان هم ارائه میشود.”
در فوریه سال 2018، مدیرعامل اسپیس ایکس به یکی از روندهای رو به رشد توئیتر اشاره کرد که در آن کلاهبردارها خود را بهعنوان اشخاص معروف مثل ایلان ماسک یا دونالد ترامپ جا میزدند و کاربران را جهت ارسال رمزارز به آنها گول میزدند.
در پاسخ به یکی از توییتها که پرسیده بود چرا چنین اسپمهایی اینقدر شایع شدهاند، ماسک گفت که وی با جک دورسی مدیرعامل توئیتر در این رابطه ارتباط داشته است.
وی همچنین افشاء کرد که به غیر از 0.25 بیت کوین که دوستم سالها پیش به من داده است، من دقیقاً صفر عدد رمزارز دارم» که به نظر میرسد با گفتههای قبلی او در رابطه با داراییهای رمزارز وی سازگاری داشته باشد.
در آن زمان، توکنهای بیت کوین او 2531 دلار ارزش داشتند.
در 19 فوریه 2019، شرکت ای آر کی اینوست پادکستی را با حضور ماسک منتشر کرد که در آن برای اولین بار از سال 2014، مواضع رمزارزی خود را واضحتر شرح داد و دراینباره نظرات جدی ارائه کرد.
وی در پاسخ به سؤال درباره اینکه آیا بیتکوین تبدیل به تنها رمزارز بومی اینترنتی خواهد شد یا نه گفت:
“فکر میکنم که بیتکوین ساختاری بسیار هوشمندانه دارد. اتریوم نیز مزیتهایی دارد و شاید برخی رمزارزهای دیگر نیز چنین پتانسیلی داشته باشند”.
ایلان ماسک پس از آن بر این تأکید کرد که «فکر خوبی نیست که منابع شرکت تسلا را درگیر رمزارز کنیم» زیرا شرکت وی به دنبال این است که «سرعت پیشرفت و توسعه انرژی پایدار را افزایش دهد». بدین ترتیب وی مصرف انرژی بالای رمزارز را بهعنوان یکی از معایب آن ذکر کرد و گفت:
“یکی از معایب رمزارز این است که ازلحاظ محاسباتی بسیار پرمصرف است. بنابراین باید محدودیتهایی برای ایجاد رمزارز وجود داشته باشد. هماکنون تولید بیتکوین به شکل روزافزونی پرمصرف است.”
در رابطه با مزایای رمزارزها هم ایلان ماسک اشاره کرد که او رمزارزها را به خاطر توانایی انتقال ارز و گذر از کنترلهای ارزی دوست دارد:
“رمزارز قادر به گذر از کنترلهای رایج ارزی است. پول کاغذی در حال حذفشدن است و رمزارز نسبت به تکههای کاغذ روش بسیار بهتری برای انتقال ارزش است“.
از این زمان ماسک رمزارزها را جدیتر گرفت.
در آوریل 2019 ایلان ماسک برای اولین بار به دوجکوین اشاره کرد. “دوجکوین رمزارز محبوب من است.” پس از این توئیت ارزش دوجکوین دو برابر شد. این اظهارنظرها تا امروز نیز ادامه دارد و باعث افت و خیز قیمتی این ارز شده است.
توئیتهای ماسک درباره دوج در دسامبر 2020 از سر گرفته شد. هر پست او که به این ارز اشاره دارد باعث تغییرات قیمتی آن می شود. تنها یک کلمه “دوج” که در 4 فوریه 2020 توئیت شد، باعث افزایش قیمتی حدود 120% در 4 روز شد.
یک پست دیگر که از توزیع ناعادلانه دوج انتقاد میکند (62% از دوجکوین در اختیار 50 آدرس بزرگ قرار دارد، در مقایسه با بیتکوین که 10.5% است)، باعث 20% افت قیمت شد.
بالاخره با اعلام تسلا در 8 فوریه 2020، به اولین اوج داستان خود می رسیم، اینکه این شرکت 1.5 میلیارد دلار بیت کوین خریداری کرده است و قصد دارد ارز رمزنگاری شده را به عنوان پرداختی برای محصولات خود قبول کند. تا اول مه 2021، بالاترین سطح قیمت بیت کوین در حدود 58000 دلار بود که در 21 فوریه 2021 به آن رسید،که بدون شک به کمک اعلامیه یک شرکت تحت مدیریت ایلان ماسک، به این سطح رسید.
حالا آیا این ماسک بود که با توئیت بازیگوشانه خود که به دنبال آن مشارکت جدی تری به وجود آمد، موفقیت بازار ارزهای دیجیتال را رقم زد یا علاقه جدید او به این صنعت که ناشی از محبوبیت و بلوغ ذاتی خود این صنعت بود؟
ما فقط می توانیم فرض هایی را در نظر بگیریم، اما آنچه ما به طور قطع می دانیم این است که تب ارزهای رمزنگاری مسری است: حتی موسیقی دان و هنرمند تجسمی کلر بوچر ( که با نام هنری اش Grimes شناخته می شود) ، و با ایلان ماسک مدام در ارتباط است ، اخیراً درگیر این صنعت شد و یک مجموعه هنری دیجیتال به ارزش 6 میلیون دلار را با کمک توکن های مبتنی بر بلاک چین فروخته بود .
با این حال، هنگامی که ماسک در توییتی نوشت که تسلا دیگر بیت کوین را، به دلیل نگرانی مصرف انرژی آن، به عنوان یک روش پرداخت نمی پذیرد، داستان ایلان-بیت کوین رو به تاریکی می رود. توییت اثرگذار ماسک، بیت کوین را تا نزدیک به 43000 دلار پایین آورد.
یکی از منتقدان به این نکته اشاره کرده است که “اگر ایلان بتواند قیمت بیت کوین را تعیین کند، پس این به عنوان یک ارز شکست خورده است.”
تأثیرگذاری ایلان ماسک بر بازار رمزارزها
بر اساس یک بررسی انجام شده از 1000 سرمایهگذار امریکایی، 35% پاسخ دهندگان اعلام کردند که ایلان ماسک در تصمیمات سرمایه گذاری آنها برای رمزارزها تأثیرگذار است.
توییتهای ایلان ماسک درباره هر رمزارز غالبا موجب افزایش ارزش آن میشود. از زمان آغاز سرمایهگذاری وی در دوجکوین، ارزش این رمزارز رشد صعودی زیادی داشته است، به طوری که رشد آن در سال میلادی اخیر ١٠٠ برابر رشد بیتکوین بوده است.
توصیه ایلان ماسک درباره سرمایهگذاری در رمزارزها
ماسک در توییتی که در ماه می 2021 نوشته، گفته است: “رمزارز امیدوارکننده است، اما لطفا با احتیاط سرمایهگذاری کنید”. ماسک ویدیویی کوتاه از ماه آوریل را به این توییت خود ضمیمه کرده که در آن سخنانی با همین مضمون گفته است. در آن ویدیو ایلان ماسک میگوید: “واضح بگویم، مردم نباید پسانداز زندگی خود را در رمزارز سرمایهگذاری کنند. این غیرعاقلانه است.” وی در ادامه میگوید: “اگر به گمانهزنی علاقهمندید و میخواهید از آن لذت ببرید، احتمال زیادی وجود دارد که رمزارزها تبدیل به ارز آینده کره زمین شوند.”